Gevlochten haag van gele kornoelje

Beschrijving

Op de hoek van de Korpse straat en de Peetersstraat ligt tegenover het herenboerenparkje van de Hamonthoeve een rechthoekig omhaagd perceel. Dit primitief perceel nr. 59 was reeds op de Ferrariskaart (1771-1777) omhaagd en in gebruik als boomgaard. Vandaag is het perceel in gebruik als moestuin. De ingang bevindt zich aan de Korpse straat tegenover het ingangshek van het herenboerenparkje en wordt afgesloten met een smeed- en gietijzeren toegangshekje waarvan de twee vleugels aan gietijzeren hekpijlers bevestigd zijn. De bekroningen van deze hekpijlers hebben een gelijkaardige vormgeving als de makelaar van het hek van de Hamonthoeve.

Een gesnoeide, gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) schermt de moestuin aan de straatzijde af. Deze circa 105 meter lange haag vormt een relict van een steeds zeldzamer wordende vorm van perceelsafsluiting, typerend voor de streek rond Sint-Truiden. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een ondoordringbare kruishaag bekomen. Op deze manier is de tuin beschermd tegen ongenode gasten.

Auteurs: Michiels, Marijke