Cluster hoogstamboomgaarden

Beschrijving

Achter de Singelstraat in Haren ligt een cluster hoogstamboomgaarden die een overblijfsel is van de historische boomgaardengordel rondom de dorpskern.

Op het einde van de 18de eeuw, zoals zichtbaar op de kabinetskaart van graaf de Ferraris, hadden quasi alle hoeves een fruitweide aansluitend bij de hoeve. Dit resulteerde in een karakteristieke boomgaardengordel rondom de dorpskern. Deze hoogstamboomgaarden dienden in de eerste plaats als graasweide voor het vee. Het fruit was bedoeld voor eigen consumptie door de hoevebewoners.

Op basis van historische kaarten en luchtfoto's kan afgeleid worden dat sinds die periode het landgebruik ongewijzigd bleef. Wel ondergingen de hoogstamboomgaarden, waarschijnlijk vanaf het einde van de 19de eeuw, een evolutie naar een meer professionele weideboomgaard. Het gecombineerd landgebruik van veeteelt en fruitteelt bleef bestaan, maar de fruitteelt werd geprofessionaliseerd en gecommercialiseerd. Dit uitte zich o.a. in een strak plantverband, keuze van commercieel interessante rassen en een beter snoeibeheer in functie van hogere opbrengst en kwaliteit.

De huidige boomgaarden bestaan uit overwegend relatief jonge bomen en functioneren nog steeds als graasweide voor het vee.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 1970 en 2017, Singelstraat, Borgloon [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 februari 2018).
  • AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED 2017: Fruitteelt in Haspengouw [online], https://id.erfgoed.net/themas/133 (geraadpleegd op 5 februari 2018).
  • KINNAER A. 2018: Terreinbezoek omgeving Jesseren (Borgloon, Tongeren) (Terreinbezoek op 29 januari 2018)

Auteurs: Kinnaer, Anse