erfgoedobject

Villa uit het interbellum

bouwkundig element
ID
305766
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305766

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zuidoostelijk georiënteerde villa met cottage-invloeden uit het interbellum. De verzorgd uitgewerkte villa sluit stilistisch aan bij de villa’s gebouwd door serristen tijdens het interbellum, de tweede bloeiperiode van de druiventeelt in de streek.

De woning was evenwel niet in eigendom van een druivenkweker, maar werd in 1935 geregistreerd in eigendom van ijzergieter Amandus Frans Vlasselaer-Fabry bij een bestaande ijzergieterij. Deze gieterij zorgde vermoedelijk voor de productie van het ijzer voor de bouw van serres en kende zijn bloeiperiode dus waarschijnlijk tijdens het interbellum. Net zoals de druivenkwekers zal ook deze ondernemer zijn rijkdom hebben willen etaleren door de bouw van een nieuwe villa. De meer eenvoudig uitgewerkte nummer 177 was eveneens een interbellumvilla bij een ijzergieterij. Deze ijzergieterijen zijn niet meer actief, maar vlak over de grens in Hoeilaart langs de Overijsesteenweg is er wel nog een actieve ijzergieterij, Desbeck.

Woning opgetrokken uit baksteen van twee bouwlagen onder een complex pannen dak. Links portaal met verzorgd houtwerk. Rechts uitspringende travee met driezijdige erker. De gevel is decoratief uitgewerkt met gecementeerde omlijstingen, muurbanden, een boogfries, decoratieve geometrische panelen in de borstwering en hoekkettingen. Tegen de oostelijke zijgevel ook een erker. De westelijke zijgevel is eenvoudiger uitgewerkt en gecementeerd. Gevarieerde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en vernieuwd schrijnwerk naar oud model (?).

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling I (Overijse), 1935/4.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa uit het interbellum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305766 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.