Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Imposant hoekhuis met hoofdgevel aan Delaerestraat, uitziend op Koningin Astridpark. Uitgevoerd naar een niet gesigneerde bouwaanvraag (potloodtekening) - goedgekeurd in 1931 - in opdracht van E. Froidure, tevens bouwheer van maureske Mariakapel met observatorium in de Diksmuidestraat. Baksteenbouw met verhoogde begane grond op plint van Atrechtse zandsteen. Hoofdgevel duidelijk geïnspireerd op de "koer"-gevel van het herenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw in Franse stijl van de familie Malou - voor de Eerste Wereldoorlog gesitueerd in de Sint-Jacobsstraat- zie hoger uitstekend, rondbogig middenrisaliet onder geprofileerde, doorlopende kroonlijst met sfeerbekroning, het centrale medaillon midden guirlande - hier met initialen MR - boven Mariabeeld op sokkel, en het gebogen balkon met fraaie, gietijzeren leuning, verhoogd met goud, op consoles, aansluitend bij de deurvensters van bovenverdieping. Voorts, getoogde muuropeningen onder simili- en/of natuurstenen latei met uitgewerkte sluitsteen, bij hoofdgevel aangevuld met guirlande. Rechts aansluitende tuinmuur met gietijzeren toegangshek tussen geblokte hekpijlers. Aanleunende veranda.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine