erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
30577
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30577

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposant hoekhuis met hoofdgevel aan Delaerestraat, uitziend op Koningin Astridpark. Uitgevoerd naar een niet gesigneerde bouwaanvraag (potloodtekening) - goedgekeurd in 1931 - in opdracht van E. Froidure, tevens bouwheer van maureske Mariakapel met observatorium in de Diksmuidestraat. Baksteenbouw met verhoogde begane grond op plint van Atrechtse zandsteen. Hoofdgevel duidelijk geïnspireerd op de "koer"-gevel van het herenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw in Franse stijl van de familie Malou - voor de Eerste Wereldoorlog gesitueerd in de Sint-Jacobsstraat- zie hoger uitstekend, rondbogig middenrisaliet onder geprofileerde, doorlopende kroonlijst met sfeerbekroning, het centrale medaillon midden guirlande - hier met initialen MR - boven Mariabeeld op sokkel, en het gebogen balkon met fraaie, gietijzeren leuning, verhoogd met goud, op consoles, aansluitend bij de deurvensters van bovenverdieping. Voorts, getoogde muuropeningen onder simili- en/of natuurstenen latei met uitgewerkte sluitsteen, bij hoofdgevel aangevuld met guirlande. Rechts aansluitende tuinmuur met gietijzeren toegangshek tussen geblokte hekpijlers. Aanleunende veranda.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30577 (Geraadpleegd op )