Hoogstamboomgaard

Beschrijving

Aan de noordzijde van de Altenastraat, tegenover het kasteel van Bovelingen, ligt minstens sinds de topografische kaart van 1934 een hoogstamboomgaard van circa 1,66 ha. Dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. Deze hoogstamboomgaard van op rijen aangeplante fruitbomen vertoont wat uitval maar wordt nog steeds beweid.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: Michiels, Marijke