Heilig Hartbeeld

Gemeente Rotselaar
Locatie Pad naar 't Heilig Hart zonder nummer, Rotselaar (Vlaams-Brabant)

• Inventarisatie vaststelling Wijngaardberg (2017 - 2018).

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Wijngaardberg

• Van de Capelle, M. (Ontwerper)

Beschrijving

Groot Heilig Hartbeeld uit het interbellum, gelegen op de Wijngaardberg en bereikbaar via een pad vertrekkend vanop de Kerzestraat.

Voor de Eerste Wereldoorlog stond op deze locatie de windmolen van Wezemaal. Deze molen werd bij het begin van de oorlog verwoest door het Belgische leger, om te vermijden dat het Duitse leger de molen als uitkijkpost zou gebruiken. Na de oorlog besliste de parochie om hier een Heilig Hartbeeld op te richten. Het beeld, naar ontwerp van beeldhouwer M. Van de Capelle, werd op 5 september 1926 ingewijd door monseigneur Tessens.

Het Heilig Hartbeeld staat op een hoge sokkel van baksteen met witte natuursteen voor de plint, de hoekstenen en de dekplaat. Op de sokkel opschrift in witte natuursteen: "H. Hart van Jesus bescherm Wesemael" en "1926". Groot Christusbeeld, met bloedend hart en zegenende armen, in witte natuursteen.

Auteurs: Verwinnen, Katrien