erfgoedobject

Heilig Hartbeeld

bouwkundig element
ID
305775
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305775

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Wijngaardberg
    Deze bescherming is geldig sinds 21-11-1977

Beschrijving

Groot Heilig Hartbeeld uit het interbellum, gelegen op de Wijngaardberg en bereikbaar via een pad vertrekkend vanop de Kerzestraat.

Voor de Eerste Wereldoorlog stond op deze locatie de windmolen van Wezemaal. Deze molen werd bij het begin van de oorlog verwoest door het Belgische leger, om te vermijden dat het Duitse leger de molen als uitkijkpost zou gebruiken. Na de oorlog besliste de parochie om hier een Heilig Hartbeeld op te richten. Het beeld, naar ontwerp van beeldhouwer M. Van de Capelle, werd op 5 september 1926 ingewijd door monseigneur Tessens.

Het Heilig Hartbeeld staat op een hoge sokkel van baksteen met witte natuursteen voor de plint, de hoekstenen en de dekplaat. Op de sokkel opschrift in witte natuursteen: "H. Hart van Jesus bescherm Wesemael" en "1926". Groot Christusbeeld, met bloedend hart en zegenende armen, in witte natuursteen.


Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heilig Hartbeeld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305775 (Geraadpleegd op 15-04-2021)