Op stam gezette meidoorn bij Kapel Sint Apollonia ten Doorn

Beschrijving

Onder de rubriek 'bedreigd erfgoed' in het Tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst werd in 1989 melding gemaakt van de slechte toestand van de kapel Sint-Apollonia-ten-Doorn en bijhorende boom. Men schreef toen het volgende: "nabij het kruispunt van de Hogeweg en de Winkelstraat, midden in de velden, houden een eeuwenoude meidoorn en een merkwaardige niskapel uit 1772, toegewijd aan de patrones tegen de tandpijn, elkaar noch recht." Nu stellen we vast dat bij een latere restauratie de eeuwenoude meidoorn is verwijderd en vervangen door een nieuwe meidoorn. De oorspronkelijke meidoorn was, zoals we kunnen zien op de foto gepubliceerd bij het eerder vermelde artikeltje, een op stam gezette meidoorn met een respectabele stamomtrek, een takvrije stam van circa 2 meter en een kruin die meer dan alleen de kapel overschaduwde. De stam raakte de kapel en door de dikke groei van de boomstam kwam het kapelletje vermoedelijk in het gedrang en werd de eeuwenoude meidoorn weggenomen. De vervanging werd uitgevoerd op ruime afstand van de kapel en met plantsoen met een lage (half-)stam. Een eerder ongelukkige keuze want hierdoor zal men met deze aanplanting niet het beeld benaderen van de voorganger.

• ANONIMUS 1989: Bedreigd erfgoed, Tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst 41.1, 10.

Auteurs: Van der Linden, Geert