Lourdesgrot

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Op de driepsrong van de Dorpstraat, Hoogstraat en de Hooilingenstraat, waar op het Primitief kadasterplan van 1812 nog een poel lag, werd in 1941 in de zuidwesthoek een Lourdesgrot gebouwd. De grot werd in het opschrift gesigneerd en gedateerd: 'A. Janssens en zonen, kunstbeton, Westmeerbeek. Deze grot werd opgericht tot blijvende herinnering van Hoeselt op 22 juni 1941 aan Onze Lieve Vrouw. Ze werd ingewijd op rozenkranszondag 1941’.

De grot is gestofeerd met een gepolychromeerd beeld van Maria en van Bernadette Soubiroux. De rustieke stijl is ook aangehouden voor de kaarsenhouder van takwerk, gemaakt van cement op een ijzeren bewapening. De oudste beplanting er rond bestaat uit paardekastanje, taxus en treurwilg. Circa 2008 werd de site opnieuw aangelegd met een scherm van leilinden en een beukenhaag langs de straatzijde. De plantvakken kregen een invulling met buxusbollen en siergrassen.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Hoeselt, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam; Michiels, Marijke