erfgoedobject

Hemelboom als herdenkingsboom

landschappelijk element
ID
305826
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305826

Beschrijving

De hemelboom staat centraal in het parkje langs de Lindenlei. De boom is aangeplant in 1988 als herdenkingsboom. Naast de boom bevindt zich een monument opgericht door de Joodse Gemeenschap van Gent. Het gedenkteken en de boom werden op 8 mei 1998 ingehuldigd ter nagedachtenis aan de Gentse slachtoffers van de Holocaust.

Het ontwerp is van de kunstenaar Daniel Dutrieux en bestaat uit verschillende elementen; een hemelboom en een zwarte granieten tegelvloer die de schaduw van de boom voorstelt, met op de vloer een roodkoperen tol met een diameter van twee meter. In de vloer is de davidster aangebracht, evenals cirkelvormige lijnen die de draaibeweging van de tol suggereren. De tol verwijst naar de dreidel, een vierkantig tolletje waarmee kinderen spelen tijdens het feest van Chanoeka. Voorts staan in het verlengde van de tegelvloer een granieten kubus en drie hardstenen kubussen. De deksteen van de granieten kubus is voorzien van een Hebreeuwse tekst: ‘Daarom ween ik/uit mijn ogen stromen/tranen…’(Klaagliederen 1:16). Op de zijvlakken van de kubus staan de namen van de gedeporteerde Joden vermeld.

In 1943 werd rabbijn Michaël Lustig met zijn vrouw en zijn twee kinderen vlak bij deze plek opgepakt en gedeporteerd. Het Michaël Lustig Monument is sinds 1999 de plaats waar de Stad Gent begin november in samenwerking met de Joodse Gemeenschap van Gent de Kristallnacht herdenkt.

  • Informatie verkregen van Stad Gent (16.10.2017)

Auteurs: Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hemelboom als herdenkingsboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305826 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.