Toegangshekje

inventaris landschappelijk erfgoed \ historische tuin of park

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Hospitaalstraat
Locatie Hospitaalstraat 26 (Bilzen)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventaris tuinen en parken van Hoeselt en Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 01-01-2008).
Toegankelijkheid Niet toegankelijk

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologiehekken, hekpijlers

Beschrijving

De woning nr. 26 behoorde oorspronkelijk tot een reeks vrij homogene rijhuizen uit het interbellum, merendeels vervangen door nieuwbouw. Tussen de uit 1937 daterende woning en het nr. 24 bevindt zich een onbebouwde strook als rechtstreekse toegang tot hun achtertuinen. In nr. 26 wordt deze zone afgesloten door een voor de bouwtijd kenmerkend en verzorgd getekend wit geschilderd metalen hekje. Het bestaat uit drie bakstenen pijlers, - de linkse gemeenschappelijk met de buur en hoger dan de beide rechts -, een smal vast hek op een muurvoet en een breder poortje; het fijn gedetailleerde metselwerk en de vakverdeling door buizen en een blindbord vertonen de invloed van het toen heersende modernisme.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van den Broeck, Myriam

Datum tekst: 2017

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bilzen

Bilzen (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.