Gekoppelde meergezinswoningen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde meergezinswoningen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer G. Heldens, naar een ontwerp door de architect Frans Reusens uit 1903. Het project omvatte de twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde meergezinswoningen met een winkel op de begane grond en huurkwartieren op de bovenverdiepingen, en op de binnenplaatsen twee L-vormige achterhuizen van twee bouwlagen, elk onderverdeeld in vier bescheiden huurkwartieren, met gemeenschappelijke wc's en pomp.

Het vastgoedproject Heldens behoort tot het vroege oeuvre van Frans Reusens, die als architect debuteerde omstreeks 1900. Vóór de Eerste Wereldoorlog ontwierp hij talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde straten van de 19de-eeuwse gordel, de wijken Zuid en Zurenborg, op een enkele uitzondering na conventioneel van type en stijl, waaronder “De Dierenriem” uit 1905 aan de Cogels-Osylei.

Met een gevelbreedte van elk vier traveeën, omvatten de rijwoningen vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de eerste verdieping, rusten op een vandaag verbouwde winkelpui. Deze waren oorspronkelijk van het klassieke type, met middenportaal, privé-inkom, pilasters en entablement. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige, twee aan twee gekoppelde vensters. Deze zijn op de eerste verdieping gevat in een entablement, op de overige in een vlakke omlijsting, en hebben een bewerkte onderdorpel. Klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op klossen, vernieuwd in het linker pand (nummer 83).