Teksten van Gekoppelde meergezinswoningen in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305848

Gekoppelde meergezinswoningen in neoclassicistische stijl ()

Geheel van twee gekoppelde meergezinswoningen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer G. Heldens, naar een ontwerp door de architect Frans Reusens uit 1903. Het project omvatte de twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde meergezinswoningen met een winkel op de begane grond en huurkwartieren op de bovenverdiepingen, en op de binnenplaatsen twee L-vormige achterhuizen van twee bouwlagen, elk onderverdeeld in vier bescheiden huurkwartieren, met gemeenschappelijke wc's en pomp.

Het vastgoedproject Heldens behoort tot het vroege oeuvre van Frans Reusens, die als architect debuteerde omstreeks 1900. Vóór de Eerste Wereldoorlog ontwierp hij talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde straten van de 19de-eeuwse gordel, de wijken Zuid en Zurenborg, op een enkele uitzondering na conventioneel van type en stijl, waaronder “De Dierenriem” uit 1905 aan de Cogels-Osylei.

Met een gevelbreedte van elk vier traveeën, omvatten de rijwoningen vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de eerste verdieping, rusten op een vandaag verbouwde winkelpui. Deze waren oorspronkelijk van het klassieke type, met middenportaal, privé-inkom, pilasters en entablement. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige, twee aan twee gekoppelde vensters. Deze zijn op de eerste verdieping gevat in een entablement, op de overige in een vlakke omlijsting, en hebben een bewerkte onderdorpel. Klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op klossen, vernieuwd in het linker pand (nummer 83).

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1903#225.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde meergezinswoningen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204100 (geraadpleegd op ).


Winkelhuizen ()

Nummers 15-25, 57-59, 83-85, 99-101, 105. Twee aan twee gebouwde lijstgevels van vier bouwlagen er twee tot vier traveeën, alle gebouwd van circa 1800 tot circa 1900. Begane grond met aangepaste winkelpuien. Bepleisterde, beschilderde bovenbouw of baksteenmetselwerk verlevendigd met natuursteen (nummers 19-21), versierd met schijnvoegen of -bossage, gekorniste lijsten, kordons, paneelwerk en mozaïeken (nummers 19-21). Klassieke beëindiging met houten kroonlijst op klossen; modillons of consoles. Rechthoekige vensters, al dan niet met sleutel, en verrijkt met balusters, ijzeren leuningen, waterlijsten.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde meergezinswoningen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204090 (geraadpleegd op ).