erfgoedobject

Winkelhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 305851   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305851

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuizen in neoclassicistische stijl die tot de basisbebouwing van de Nationalestraat behoren, te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. De bouwdossiers werden niet teruggevonden, bouwheren, ontwerpers noch aannemers zijn gekend.

Met een gevelbreedte van drie travee├źn voor nummer 82 en twee travee├źn voor de overige panden, omvatten de rijwoningen vier bouwlagen onder een zadel- of mansardedak (nummers 96-98). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met een bescheiden stucdecor rusten op vandaag verbouwde winkelpuien. Geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, zijn de opstanden opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, en afgewerkt met een klassiek hoofdgestel. Nummer 82 legt de klemtoon op het middenrisaliet en heeft geriemde vensteromlijstingen met sluitsteen. Nummer 92 onderscheidt zich door kolossale pilasters, geblokt op de eerste verdieping, en vensterentablementen. Nummers 96-98 worden geritmeerd door pilasters, kolossaal op de bovenste twee verdiepingen. In een beeldnis met fronton op de eerste verdieping van nummer 96, staat een kopie van Teun de Eierboer, het pompbeeld van de Eiermarkt.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305851 (Geraadpleegd op 25-09-2020)