Teksten van Twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl ()

Twee winkelhuizen in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvragen kort na elkaar opgetrokken in 1895. Nummer 106 werd ontworpen door de architect Florent Verbraeken in opdracht van Emilien-Leopold Stalens-Ragemaekers, nummer 108 door de architect Richard Vaes in opdracht van Fr. Kennes.

Florent Verbraeken, actief vanaf begin jaren 1890, zette in 1912 een punt achter zijn korte maar bloeiende architectenpraktijk. Alleen al in Antwerpen realiseerde hij een kleine 200 burgerhuizen, met de grootste concentratie in de wijk Zuid. Daarnaast was Verbraeken, sinds 1899 de huisarchitect van de verzekeringsmaatschappij Antverpia, verantwoordelijk voor de uitbouw van de residentiële enclave Sint-Mariaburg op het grondgebied van Ekeren en Brasschaat.

Richard Vaes maakte begin jaren 1880 zijn debuut, en deelde zijn bureau vanaf 1906 met zoon en schoonzoon Florent Vaes en Joan Coninck Westenberg. Actief tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog, behoort het Sint-Mariagasthuis uit 1903-1907 te Berchem, tot zijn belangrijkste late realisaties.

Met een gevelbreedte van elk twee traveeën, omvatten de rijwoningen vier bouwlagen, respectievelijk onder een mansarde- en zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met een bescheiden stucdecor, rusten op vandaag verbouwde winkelpuien, oorspronkelijk van het klassieke type met zijportaal en privé-inkom, pilasters en entablement. Horizontale geleding door het gevelbrede balkon met gietijzeren borstwering van de eerste verdieping (verdwenen in nummer 106), waterlijsten en kordonvormende lekdrempels. Beide opstanden worden geritmeerd door bewerkte pilasters, in kolossale orde in nummer 108. Registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten en bewerkte borstweringen. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst, in nummer 106 op klossen en consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1895#988 en 1895#1581.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuizen ()

Nummers 74, 78-82, 92, 96-98, 106-108. Reeks van bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee à vier traveeën en vier bouwlagen onder mansarde- of zadeldak, te dateren hier vierde kwart van de 19de eeuw. De nummers 74 tot 82 horizontaal belijnd door kordons, de nummers 92 tot 108 verticaal geordonneerd met kolossale pilasters. Verlevendigd met schijnvoegen en paneelwerk. Klassieke bekroning met houten kroonlijst op bewerkte consoles (nummers 74, 82, 92, 106, 108). Voorts, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting verrijkt met gietijzeren leuning; nummer 74 met versierde sleutels en fronton; balkon op de nummers 74 en 78. Op nummer 96-98: volkse kopij van het beeldje van Teun de Eierboer geplaatst in rechthoekige nis met driehoekig frontonnetje. Begane grond telkens aangepast en voorzien van winkelpuien.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine