erfgoedobject

Laanbeplanting van opgaande linden en esdoornen als vredesbomen

landschappelijk element
ID: 305858   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305858

Beschrijving

De laanbeplanting in de Leopold I-laan bestaat uit lindes en esdoorns en is aangeplant ter herdenking van de bevrijding van Brugge (Tweede Wereldoorlog). De Canadese eenheden konden via deze weg de stad binnendringen en bevrijden. De laanbeplanting is gerelateerd aan de beschermde Canadabrug met bizonbeelden. Op de sokkel van het rechtse beeld staat: 'THIS BRIDGE WAS ERECTED IN MEMORY OF THE CANADIAN FORCES, WHO LIBERATED THE CITY OF BRUGES ON SEPTEMBER THE 12TH 1944'.

Op het kruispunt met de Karel de Stoutelaan stonden tot voor enkele jaren eveneens zilveresdoorns. Door ziekte en instabiliteit werden deze in 2014 gerooid en heraangeplant. De bomen maakten vroeger deel uit van een volledige laan zilveresdoorns. Doorheen de decennia is deze laan uitgedund tot nog enkele exemplaren.

  • Informatie verkregen door de Stad Brugge (28 maart 2017)

Bron     : -
Auteurs :  Schepens, Annelies
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Laanbeplanting van opgaande linden en esdoornen als vredesbomen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305858 (Geraadpleegd op 23-08-2019)