Vredesbomen als laanbeplanting

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Straat Leopold I-laan
Locatie Leopold I-laan zonder nummer (Brugge)

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Herdenkingsbomen 2017-2018 (thematische inventarisatie: Januari 2017 - 31-12-2018).

Afmetingen

Inventarisatie Herdenkingsbomen 2017-2018 (03-10-2017)

Omtrek gemeten op hoogte 150 cm
(zwaarste) Omtrek stam of stoof 145 cm

Beschrijving

De laanbeplanting in de Leopold I-laan bestaat uit lindes en esdoorns en is aangeplant ter herdenking van de bevrijding van Brugge (Tweede Wereldoorlog). De Canadese eenheden konden via deze weg de stad binnendringen en bevrijden. De laanbeplanting is gerelateerd aan de beschermde Canadabrug met bizonbeelden. Op de sokkel van het rechtse beeld staat: 'THIS BRIDGE WAS ERECTED IN MEMORY OF THE CANADIAN FORCES, WHO LIBERATED THE CITY OF BRUGES ON SEPTEMBER THE 12TH 1944'.

Op het kruispunt met de Karel de Stoutelaan stonden tot voor enkele jaren eveneens zilveresdoorns. Door ziekte en instabiliteit werden deze in 2014 gerooid en heraangeplant. De bomen maakten vroeger deel uit van een volledige laan zilveresdoorns. Doorheen de decennia is deze laan uitgedund tot nog enkele exemplaren.

• Informatie verkregen door de Stad Brugge (28 maart 2017)

Auteurs: Schepens, Annelies