Opgaande linde als vrijheidsboom

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Testelt

Beschrijving

De toegang tot het kerkhof van Testelt wordt geflankeerd door een opgaande linde. Deze boom is in 1984 aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom.

Het is onduidelijk of de oorspronkelijke vrijheidsboom geplant was tijdens de Franse Revolutie (1792) of na de Onafhankelijkheid van België (1830). De vrijheidsboom was ook een linde en stond achter het koor van de kerk in Testelt (ongeveer aan het graf van Fons Theyskens). Ergens begin jaren '80 werd de linde gerooid. De boom verkeerde in slechte toestand; de gaten in de stam waren zelfs dicht gemetst.

• Informatie verkregen van de Heemkundige Kring Scherpenheuvel-Zichem (28 augustus 2018).
  • Gemeente Scherpenheuvel-Zichem (infobord kerkhof).