Huis der Bootslieden

• is aangeduid als beschermd monument Huis der Bootslieden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis der Bootslieden

Beschrijving

Zogenaamd "Huis der bootslieden" naar het voormalige gildehuis der schippers. Oorspronkelijk gebouw in lokale renaissancestijl van 1629; aangepast circa 1910, onder meer oorspronkelijke dubbelhuis - herleid tot enkelhuisopstand, vernieuwing van het houtwerk en de halfreliëfs. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar het vooroorlogse uitzicht, echter volgens oude foto's eerder een benaderende dan een identieke reconstructie; komt voornamelijk tot uiting in de meer gedrukte verhoudingen zie lagere plint en minder hoge vensters, en de ruwere afwerking.

Enkelhuis van drie traveeën onder meer een bredere deurtravee, en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het plein, mechanische pannen). Puntgevel van lichte bakstenen onder meer met jaarankers 1629, op hoge plint van Atrechtse zandsteen; rechts, getraliede rechthoekige kelderopening van buitenaf toegankelijk via trap afgedekt met ijzeren luiken ter hoogte van de stoep. Horizontale gevelgeleding door middel van geprofileerde puilijst en hoofdgestel. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde bovendorpel, verdiept in geprofileerde omlijstingen respectievelijk tudorbogig en met schelpvulling op de eerste bouwlaag, en korfbogig met ruitvormige baksteenversiering op de tweede bouwlaag en in de geveltop. Arduinen deurbordes van vijf traveeën afgezet met gietijzeren leuning. Links en rechts van het zoldervenster: een halfreliëf met voorstelling van een zeilboot. Geveltop uitlopend op omlijste rondboognis met schelpvulling, sluitsteen en imposten, op geprofileerde lekdrempel. Linker zijgevel met bitumenbeschieting.

Vrijstaande rechter zijgevel verbonden met nummer 13 door middel van laag muurtje met korfboogpoort; ook voor de Eerste Wereldoorlog aanwezig.

• CONSTANDT H., Ieper in het monumentenjaar, in Iepers Kwartier, XI, 1975, p. 35-37.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine