Huis der Bootslieden

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Veemarkt
Locatie Veemarkt 9, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Huis der Bootslieden

Deze bescherming is geldig sinds 11-05-1983.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis der Bootslieden

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Tags Wederopbouw

Beschrijving

Zogenaamd "Huis der bootslieden" naar het voormalige gildehuis der schippers. Oorspronkelijk gebouw in lokale renaissancestijl van 1629; aangepast circa 1910, onder meer oorspronkelijke dubbelhuis - herleid tot enkelhuisopstand, vernieuwing van het houtwerk en de halfreliëfs. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar het vooroorlogse uitzicht, echter volgens oude foto's eerder een benaderende dan een identieke reconstructie; komt voornamelijk tot uiting in de meer gedrukte verhoudingen zie lagere plint en minder hoge vensters, en de ruwere afwerking.

Enkelhuis van drie traveeën onder meer een bredere deurtravee, en twee bouwlagen met verhoogde begane grond, onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het plein, mechanische pannen). Puntgevel van lichte bakstenen onder meer met jaarankers 1629, op hoge plint van Atrechtse zandsteen; rechts, getraliede rechthoekige kelderopening van buitenaf toegankelijk via trap afgedekt met ijzeren luiken ter hoogte van de stoep. Horizontale gevelgeleding door middel van geprofileerde puilijst en hoofdgestel. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde bovendorpel, verdiept in geprofileerde omlijstingen respectievelijk tudorbogig en met schelpvulling op de eerste bouwlaag, en korfbogig met ruitvormige baksteenversiering op de tweede bouwlaag en in de geveltop. Arduinen deurbordes van vijf traveeën afgezet met gietijzeren leuning. Links en rechts van het zoldervenster: een halfreliëf met voorstelling van een zeilboot. Geveltop uitlopend op omlijste rondboognis met schelpvulling, sluitsteen en imposten, op geprofileerde lekdrempel. Linker zijgevel met bitumenbeschieting.

Vrijstaande rechter zijgevel verbonden met nummer 13 door middel van laag muurtje met korfboogpoort; ook voor de Eerste Wereldoorlog aanwezig.

  • CONSTANDT H., Ieper in het monumentenjaar, in Iepers Kwartier, XI, 1975, p. 35-37.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Veemarkt

Veemarkt (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.