Opgaande linde en esdoorns als vredesbomen

Beschrijving

Op de hoek van de Generaal Lemanlaan en het Gaston Roelandtsplein staat een jonge, opgaande linde. Deze boom is in 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.

De oorspronkelijke vredesboom dateert van 1920, aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2015 werd deze linde gerooid omwille van ziekte en instabiliteit. Er werd in 2016 een nieuwe linde geplant die voorzien is van een ondergrondse boombunker.

Het plein is verder afgezoomd met esdoorns. Centraal staat het oorlogsmonument ontworpen door Gustaaf Pickery. Oorspronkelijk stond dit oorlogsgedenkteken voor de vredesboom. In 1944 krijgt het plein de naam van de verzetsstrijder Gaston Roelandts (1896-1943), gefusilleerd door de Duitsers.

• Informatie verkregen van de Stad Brugge (28 maart 2017)

Auteurs: Schepens, Annelies