Huis der Kooplieden

• is aangeduid als beschermd monument Huis der Kooplieden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis der Kooplieden

Beschrijving

Zogenaamd "Huis der kooplieden" naar het voormalige gildehuis. Oorspronkelijk gebouw in lokale renaissancestijl van 1623; gerestaureerd circa 1910 onder meer met betrekking tot de geveltop, voorheen met grote onder meer schuinlopende trappen (aanpassing?), nu rechthoekige met neobarokke, natuurstenen bekroning. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar het vooroorlogse uitzicht, echter volgens oude foto's eerder een benaderende dan een identieke reconstructie; komt onder meer tot uiting in een meer geordende travee-indeling voor de eerste bouwlaag, meer verdiepte kozijnconstructies, een zwaarder hoofdgestel, en een minder gedetailleerde afwerking.

Dubbelhuis met twee bouwlagen en verhoogde begane grond; ongelijke travee-indeling, respectievelijk drie traveeën op de eerste en vier traveeën op de tweede bouwlaag; zadeldak (nokrichting loodrecht op het plein, leien). Verankerde trapgevel van lichte baksteen op plint van Atrechtse zandsteen; links, getoogde kelderdeur van buitenaf toegankelijk via in de stoep ingebouwde trap met gietijzeren leuningen; twee getoogde kelderopeningen met tralies. Horizontale gevelgeleding door middel van doorgetrokken lekdrempel op de tweede bouwlaag en hoofdgestel. Rechthoekige muuropeningen verdiept in geprofileerde omlijsting, respectievelijk korf-, rond- (deur) en spitsbogig op de eerste bouwlaag, korfbogig met uitgebeiteld jaartal 1623 in de bakstenen paneeltjes van de boogvelden op de tweede bouwlaag, en rondbogig met schijfmotief in de geveltop. Gebruik van houten kozijnconstructies voor de vensters: kruiskozijnen onder meer een drielicht, met kleine roedeverdeling. Arduinen deurbordes van vijf traveeën afgezoomd met gietijzeren leuningen. Gelede geveltop. Eerste geleding: twee oculi voorzien van hoogreliëf met voorstelling in buste van de geldbeurs links en Mercurius rechts. Trappen afwisselend versierd met voluten en "hoornen des overvloeds" van Euvillesteen (?); getorst topstuk met bolbekroning. Linker zijgevel met licht overkragende, hoge geprofileerde schoorsteen als een imitatieve variante op de vooroorlogse.

• CONSTANDT H., Ieper in het monumentenjaar, in Iepers Kwartier, XI, 1975, p. 37-39.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine