erfgoedobject

Esdoorndreef of 'Maple Avenue' als vredesdreef

landschappelijk element
ID
305870
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305870

Beschrijving

De Canadalaan is een esdoorndreef, ook ‘Maple Avenue’ genoemd, die slingerend naar Hill 62 toe loopt. De weg ligt op het tracé van de tweede geallieerde verdedigingslinie rond Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Langs de weg liggen verschillende militaire begraafplaatsen die opvallen door de witte grafstenen en de lage gebouwtjes op hoeken van de ommuringen.

De esdoorndreef maakt deel uit van dit herdenkingslandschap rond Hill 62. De esdoorns werden aangeplant ter herdenking van de Canadese militairen die op deze locatie gevochten hebben (referentie naar esdoornblad op de Canadese vlag). De dreef maakt deel uit van een totaalontwerp met de verschillende begraafplaatsen en leidt onder andere naar Sanctuary Wood Cemetery, de loopgraven in Sanctuary Wood, om te eindigen aan het Canadese herdenkingsmonument ‘Hill 62 Memorial'. Door zijn ligging op een heuvelrug is de dreef een beeldbepalend element in het open landschap .

De weg is aan weerszijden met esdoorns beplant. De dreef is gedurende de jaren verschillende keren ingeboet met divers plantmateriaal. Allemaal esdoorns, maar wel verschillende variëteiten (o.a. Acer saccharinum ‘Lacciniatum’, Acer platanoides, Acer pseudoplatanus). Aan het einde van de dreef staan er nog enkele oude bomen die deel uitmaken van de oorspronkelijke aanleg.


Auteurs :  Schepens, Annelies
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Canadese gedenksite Hill 62

  • Is gerelateerd aan
    Oorlogslandschap Sanctuary Wood

  • Is deel van
    Canadalaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Esdoorndreef of 'Maple Avenue' als vredesdreef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305870 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.