Opgaande linde als vrijheidsboom

landschappelijk element

Beschrijving

Centraal op het Marktplein in Ardooie, in het verlengde van de Kortrijksestraat, staat een jonge Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom is in februari 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was wegens ouderdom volledig verrot en werd aldus gerooid en vervangen door deze linde. De boom herdenkt de onafhankelijkheid van België (1830).

Op oude postkaarten (circa 1900) wordt de boom vermeld als "Vrijboom" of "Arbre de la liberté". Eertijds was deze voorzien van een ijzeren hek met wapenschild van Ardooie.

Auteurs :  Schepens, Annelies