Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes bij oorlogsgedenkteken

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zwevegem
Deelgemeente Moen
Straat Moenplaats
Locatie Moenplaats zn (Zwevegem)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Herdenkingsbomen 2017-2018 (thematische inventarisatie: Januari 2017 - 31-12-2018).

Juridische gevolgen

Afmetingen

Inventarisatie Herdenkingsbomen 2017-2018 (19-10-2017)

Omtrek gemeten op hoogte 150 cm
(zwaarste) Omtrek stam of stoof 300 cm
Totale hoogte 16 m

Beschrijving

Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen.

Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920. Het huidige monument dateert van 1970 en is geplaatst ter vervanging van een monument uit 1920.

De huidige populier is een vredesboom, maar het gebruik van een populier als herdenkingsboom gaat op deze locatie nog verder terug in de tijd. Deze populier zou geplant zijn ter vervanging van een vrijheidsboom die voorheen al op de Moenplaats stond. Volgens historicus H. Bierre werd er naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid van 1830 een vrijheidsboom aangeplant in het midden van het plein. Het ging tevens om een populier. Naast deze populier zou toen een strafpilaar gestaan hebben. Beide zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigd geraakt.

  • ANONIEM [BIERRE HENDRIK], ‘t Oud Graafschap van Moen, Gent, 1875, reprint 1980, Familia et Patria, Handzame, pag. 23.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 24.

Bron: -

Auteurs: Schepens, Annelies

Datum tekst: 2018

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Moenplaats

Moenplaats (Zwevegem)

is gerelateerd aan Oorlogs-gedenksteen met standbeeld

Moenplaats zonder nummer, Zwevegem (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2018: Cipressen en Italiaanse populier in krans van lindes bij oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305883 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.