erfgoedobject

Opgaande linde als vredesboom

landschappelijk element
ID
305884
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305884

Beschrijving

Naast het oorlogsmonument in Otegem staat een jonge, opgaande linde (Tilia x europaea ‘Euchlora’). Tijdens de renovatie van het plein rondom de kerk in de periode 1995-1996 werd deze boom geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.

Na de Eerste Wereldoorlog werd in 1922 een herdenkingsmonument geplaatst, ten oosten van de kerk. Een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) werd toen erbij aangeplant.

De boom was kwijnend vanaf begin de jaren 1980. Bij de heraanleg van het plein rond de kerk werd het oorlogsmonument, dat toen verscholen opgesteld stond langs de oostgevel van de kerk, verplaatst naar de zuidgevel, thans goed zichtbaar langs de Zwevegemstraat. Ook de beplanting rond de kerk werd aangepakt. Er werden leilinden, type Koningslinde (Tilia x vulgaris Pallida’), rond de kerk aangeplant en op de plaats van de vroegere vrijheidsboom werd een nieuwe vredesboom aangeplant, de huidige krimlinde (Tilia euchlora). De aanplant gebeurde in 1996 naar aanleiding van de 11 novemberviering met de plaatselijke NSB groepering.

  • Informatie verkregen van de gemeente Zwevegem (27 maart 2017)

Bron     : -
Auteurs :  Schepens, Annelies
Datum  : 2018


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Anna

  • Is deel van
    Otegemplaats


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Opgaande linde als vredesboom [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305884 (Geraadpleegd op 28-02-2021)