Vredesboom

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zwevegem
Deelgemeente Heestert
Straat Kerkomtrek, Kerkhofplein
Locatie Kerkhofplein zn, Kerkomtrek zn (Zwevegem)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Herdenkingsbomen 2017-2018 (thematische inventarisatie: Januari 2017 - 31-12-2018).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologieopgaande bomen, vredesbomen
Contextoorlogsmonumenten
Dateringeerste kwart 21ste eeuw, na WO II
SoortAcer campestre (veldesdoorn, Spaanse aak)

Beschrijving

Naast het oorlogsmonument aan de kerk van Heestert, staat een jonge, opgaande veldesdoorn (Acer campestre ‘Elsrijk’). Deze is aangeplant in 2015 als vredesboom.

De oorspronkelijke vredesboom was aangeplant na en stond op de kruising tussen Spichtestraat en Outrijvestraat op de wijk Waterhoek in Heestert. Een zijstraat van de Outrijvestraat is de V-dag-straat. De vredesboom (populier) stond dus oorspronkelijk aan de rand van het dorp en niet centraal opgesteld. In 1986 werd de populier geveld naar aanleiding van een wegrenovatie. Samen met de wijkbewoners, de dorpspastoor, zelfs de lokale gemeenschapsminister Paul Deprez, werd er afscheid genomen van deze boom. De belofte werd waarheid en nieuwe bomen werden in de staat aangeplant n.a.v. de wegenwerken. Ter herinnering aan de vredesboom en op voorstel van de lokale pastoor werd een klein kapelletje gebouwd in het najaar van 1986 in de Outrijvestraat.

Op 20 maart 2015 werd een nieuwe vredesboom aangeplant aan de Kerkomtrek Heestert, naast het verplaatste oorlogsmonument. Er werd gekozen om een veldesdoorn aan te planten. Deze aanplant gebeurde door de gemeente i.s.m. gemeentelijke Adviesraad groen en bebloeming, school Heestert, NSB Zwevegem en in combinatie met de viering van 40 jaar Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG).

  • Informatie verkregen van de gemeente Zwevegem (27 maart 2017)

Bron: -

Auteurs: Schepens, Annelies

Datum tekst: 2018

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkomtrek

Kerkomtrek (Zwevegem)

is gerelateerd aan Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

Kerkomtrek zonder nummer, Zwevegem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.