erfgoedobject

Opgaande veldesdoorn als vredesboom

landschappelijk element
ID
305885
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305885

Beschrijving

Naast het oorlogsmonument aan de kerk van Heestert, staat een jonge, opgaande veldesdoorn (Acer campestre ‘Elsrijk’). Deze is aangeplant in 2015 als vredesboom.

De oorspronkelijke vredesboom was aangeplant na en stond op de kruising tussen Spichtestraat en Outrijvestraat op de wijk Waterhoek in Heestert. Een zijstraat van de Outrijvestraat is de V-dag-straat. De vredesboom (populier) stond dus oorspronkelijk aan de rand van het dorp en niet centraal opgesteld. In 1986 werd de populier geveld naar aanleiding van een wegrenovatie. Samen met de wijkbewoners, de dorpspastoor, zelfs de lokale gemeenschapsminister Paul Deprez, werd er afscheid genomen van deze boom. De belofte werd waarheid en nieuwe bomen werden in de staat aangeplant n.a.v. de wegenwerken. Ter herinnering aan de vredesboom en op voorstel van de lokale pastoor werd een klein kapelletje gebouwd in het najaar van 1986 in de Outrijvestraat.

Op 20 maart 2015 werd een nieuwe vredesboom aangeplant aan de Kerkomtrek Heestert, naast het verplaatste oorlogsmonument. Er werd gekozen om een veldesdoorn aan te planten. Deze aanplant gebeurde door de gemeente i.s.m. gemeentelijke Adviesraad groen en bebloeming, school Heestert, NSB Zwevegem en in combinatie met de viering van 40 jaar Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG).

  • Informatie verkregen van de gemeente Zwevegem (27 maart 2017)

Auteurs: Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

  • Is deel van
    Kerkomtrek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande veldesdoorn als vredesboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305885 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.