Cluster hoogstamboomgaarden nabij het kasteel van Gors-Opleeuw

Beschrijving

De omgeving van het kasteel van Gors-Opleeuw is volledig aangeplant met hoogstamboomgaarden. De meeste van deze hoogstamboomgaarden worden afgesloten door een traditionele meidoornhaag.

De hoogstamboomgaarden zijn voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933. Na de Eerste Wereldoorlog werd de fruitteelt sterk geprofessionaliseerd en gecommercialiseerd en breidde het areaal hoogstamboomgaarden sterk uit. De gunstige ligging van de percelen op een zuidoostelijke helling en nabij het fruitspoor en stroopfabrieken, werkte waarschijnlijk de (omschakeling naar) fruitteelt in de hand.

Na de Tweede Wereldoorlog neemt het belang van de hoogstamfruitteelt snel af. Landbouwers schakelen om naar laagstamteelt of stoppen met het uitbaten en onderhouden van hun hoogstamboomgaarden waardoor ze geleidelijk aan verdwijnen.

Door de sterke daling van het areaal hoogstamboomgaarden worden er sinds het begin van de 21ste eeuw heel wat aanplantingsacties gevoerd om de resterende hoogstamboomgaarden weer te herstellen. Ook in deze boomgaarden werden recent nieuwe aanplantingen uitgevoerd.

Nu bestaat de omgeving uit een combinatie van oudere boomgaarden (Konijnenstraat, Mettekovenstraat) en jonge aanplanten (Opleeuwstraat, Mettekovenstraat).

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 1970 en 2017, Singelstraat, Borgloon [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 5 februari 2018).
  • AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED 2017: Fruitteelt in Haspengouw [online], https://id.erfgoed.net/themas/133 (geraadpleegd op 5 februari 2018).
  • KINNAER A. 2018: Terreinbezoek omgeving Jesseren (Borgloon, Tongeren) (Terreinbezoek op 29 januari 2018)

Auteurs: Kinnaer, Anse