Hoeve Oost-Bellegoed

Gemeente Ieper

• Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Oost-Bellegoed

Beschrijving

Zogenaamd "Oost-Bellegoed" zie opschrift uithangbord en wapenschild boven inrijpoort. Historische, oorspronkelijk omwalde hoeve, volgens aanduiding op Ferrariskaart (1770-1777). Samen met Zuid-, Noord- en West-Bellegoed, gelegen te (groot) Ieper, respectievelijk in de Rijselseweg nummer 85, Middelstraat nummer 8 en de Kemmelseweg nummer 66, voormalig pachtgoed van de familie Belle, vooraanstaande Ieperse patriciërs zie ook Bellegodshuis; alle thans eigendom van het O.C.M.W.

Kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur teruggaand op de regionale hoevebouw zie opstelling: lage bestanddelen, semi-gesloten opgesteld rondom een deels begrint, deels gekasseid erf; toegankelijk via inrijpoort; boerenhuis, twee stalvleugels, schuurvleugel, en dwarsschuur, respectievelijk ten zuiden, ten zuidwesten, ten westen, ten oosten en ten noorden; aanplantingen: siertuin voor het boerenhuis; boomgaard ten noordwesten; materialen: verankerde rode baksteen; mechanische pannen voor zadeldaken op houten modillons, onderbroken door dakvensters en door luifel boven schuurpoort; leien zadeldak bekroond met houten dakruiter, waarop koperen haan, boven inrijpoort; door middel van rollaag gemarkeerde plinten; deels bewaarde bakstenen onderdorpels, echter grotendeels aangepaste muuropeningen; ijzeren I-balken boven wagenhuispoorten; streekeigen bouwelementen: schuurgevels geritmeerd door middel van lisenen; schuurzijgevel uitziend op straat, afgewerkt met overkragende rondboogfries; hoeksteunberen ter onderstutting van wagenhuis; indeling: boerenhuis van oorspronkelijk drie traveeën en twee opkamertraveeën, rechthoekige kelderopening, en rechts aanleunende poorttravee; rechts aanleunend nutsgebouw oorspronkelijk bestaande uit zogenaamde zomerkeuken, bakhuis en varkensstal; stalvleugel bestaande uit paarden-, koeien- en varkensstal, voederhok en privaat; vierledig wagenhuis onder schilddak; schuurvleugel met oorspronkelijk wagenhuis, thans smidse links en aardappelkelder rechts.

Recente betonnen loods, ten noorden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi