erfgoedobject

Smeedijzeren voortuinhek

landschappelijk element
ID: 305968   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305968

Beschrijving

Het alleenstaand, verbouwde dorpshuis uit 1912 wordt voorafgegaan door een voortuin met op drie zijden een fraai smeedijzeren, zwart-wit geverfd hek. Het staat op een laag muurtje van baksteen met dekstenen van blauwe hardsteen en het heeft vierkante onder- en dubbele bovenregels met aan weerzijde van de gepunte spijlen een gespiegelde gekrulde U die ze met de bovenregel verbindt. De spijlen zijn ook op halve hoogte onderling verbonden door grote V's met het nodige krulwerk.

Het poorthekje in de rechterhoek volgt het zelfde model en wordt geflankeerd door dubbele stijlen die bovenaan in hartvorm verbonden zijn en halfweg verstevigd worden door gekrulde gespiegelde U's verankerd door een korte middenspijl.

  • Kadasterarchief Limburg, Mutatieschets Bilzen, afdeling VI (Eigenbilzen),1912/2.

Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Michiels, Marijke, Van den Broeck, Myriam
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Smeedijzeren voortuinhek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305968 (Geraadpleegd op 24-10-2020)