erfgoedobject

Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID
306011
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306011

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en volgens de bouwaanvraag uit 1866 in opdracht van winkelier Joannes Josephus Pittoors werd aangepast met een neoclassicistische lijstgevel. Uit het bouwdossier van deze ingreep vallen ontwerper nog aannemer af te leiden.

Rijwoning van twee traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), sinds 1866 verborgen achter een schermgevel van twee en een halve bouwlaag. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. De oorspronkelijk klassieke houten winkelpui met zijportaal en twee winkelramen, omlijst door slanke pilasters en een entablement, is later aangepast. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, geaccentueerd door waterlijsten op de eerste verdieping, haast vierkant in de topgeleding. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, casement in de fries en houten kroonlijst op tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Achtergevel: bepleisterde trapgevel vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, met aangepaste rechthoekige vensters, de tweeledige geveltop geopend door twee rechthoekige luiken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1866#338.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306011 (Geraadpleegd op )