Teksten van Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel

Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel ()

Traditioneel diephuis dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en volgens de bouwaanvraag uit 1866 in opdracht van winkelier Joannes Josephus Pittoors werd aangepast met een neoclassicistische lijstgevel. Uit het bouwdossier van deze ingreep vallen ontwerper nog aannemer af te leiden.

Rijwoning van twee traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), sinds 1866 verborgen achter een schermgevel van twee en een halve bouwlaag. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. De oorspronkelijk klassieke houten winkelpui met zijportaal en twee winkelramen, omlijst door slanke pilasters en een entablement, is later aangepast. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, geaccentueerd door waterlijsten op de eerste verdieping, haast vierkant in de topgeleding. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, casement in de fries en houten kroonlijst op tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Achtergevel: bepleisterde trapgevel vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, met aangepaste rechthoekige vensters, de tweeledige geveltop geopend door twee rechthoekige luiken.

Auteurs:  Braeken, Jo

Nummers 3-9. Serie rijhuizen van twee à drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nummers 3 en 5) of pseudo-mansardedak (nummers 7 en 9), te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw; nummer 3 met bouwtoelating van 1866. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met puilijsten, imitatievoegen (nummer 5) en versierde borstweringen (nummers 5, 7 en 9). Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met varianten (oren, entablementen) of brede doorlopende bandomlijstingen (nummer 7). Nummer 5 met gekorniste kroonlijst met tandlijst op klossen en lange consoles onderling verbonden door een kordon.

• Nummer 3: Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1866#338.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine