Beschrijving

Hoeve gebouwd in opdracht van de familie Merghelinck, zie wapenschild van vermelde familie in voorgevel van het boerenhuis en het blauw-geel beschilderde houtwerk. Wederopbouw grosso modo aansluitend bij de traditionele hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf, ten noorden toegankelijk via dito erfoprit, aan straatzijde gemarkeerd door vierkante bakstenen hekpijlers; boerenhuis, stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten noorden, ten oosten en ten westen; aanplantingen: erfoprit afgezoomd met notelaars; resten van omwalling ten oosten; materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; (mechanische) pannen zadeldaken, onderbroken door dakvensters bij stalvleugel, oorspronkelijk ook bij boerenhuis; overstekende dakranden op houten modillons, bijkomende schoorstukken aan straatgevelzijde van het boerenhuis; lichtere baksteen voor doorgetrokken strekse latei onder druiplijst, boven korfbogige muuropeningen; houten lateien boven rechthoekige schuur- en wagenhuispoorten, laatst genoemde afgesloten door middel van houten hek; streekeigen bouwelementen: typerende tuitgevels met aandaken en muurvlechtingen ter bekroning van hoekrisalieten van twee traveeën aan straatgevelzijde van boerenhuis, dakvensters en zijgevels, onder meer afgelijnd door middel van tandlijst voorzien van oculi, rechthoekige asemgaten in schuurvleugel; indeling: boerenhuis van twee opkamertraveeën links, waaronder getoogde kelderopeningen, en vier traveeën; stalvleugel met L-vormige plattegrond onder meer met melkhuis; schuurvleugel met wagenhuisgedeelte links en stalgedeelte en privaat rechts. Verscheidene aangepaste muuropeningen. Recent kippenhok en betonnen loods, ten zuiden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine