Klooster met school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster met school

Beschrijving

Klooster met bijhorende school, gelegen op de hoek bij Diksmuidseweg; achterliggende geplaveide speelplaats. Complex van één à twee bouwlagen, door middel van gevelstenen gedateerd 1871-1921, en bestaande uit: een poorttravee links, een klassenvleugel van dertien traveeën en, een kloostergebouw van vijf traveeën en elf traveeën, en, een iets dieperin gelegen éénbeukige kapel van vier traveeën en koor van een rechte travee en driezijdige sluiting. Zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen; leien boven kapel), onderbroken door dakvensters; bekronende dakruiters. Verankerde gele baksteenbouw. Gebruik van simili-natuursteen voor parementen, onder- en bovendorpels. Historiserende wederopbouw met neogotische inslag zie: tuitgevels met muurvlechtingen en aandaken; aflijnende tandlijst onder meer met overhoekse muizentand; lisenen; gekanteelde borstwering boven poorttravee links; steunberen met versnijdingen waartussen gekoppelde spitsboogvensters bij kapel; spitsboognissen onder druiplijst, onder meer Maria en Heilige Jozefbeeld op sokkel, boven deuren; rechthoekige vensteropeningen licht verdiept in getoogde omlijsting; korf- en spitsboogpoortjes.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

In 2003 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Onderdak.