Hoeve Talana Farm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Talana Farm

Beschrijving

Zogenaamd "Talana Farm" volgens gevelsteen, Britse benaming stammend uit de Eerste Wereldoorlog, zie gelijknamig Brits militair kerkhof in de omgeving. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Louis Verstraete (Izegem) zie ook de hoeven met analoge kenmerken van vermeld architect onder meer gelegen te Boezinge (Reningestraat nummer 19), te Elverdinge (Klijtestraat nummer 54 en Vlamertingestraat nummer 73). Wederopbouw aansluitend bij de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf, ten noordoosten toegankelijk via erfoprit (grind); boerenhuis en nutsgebouw, respectievelijk ten noordwesten en ten zuiden; aanplanting: moestuin, ten noorden en ten westen; notelaar ten zuidwesten: omringend weiland afgezet met populierenrij; materialen: verankerde rode baksteenbouw; mechanische pannen zadeldaken, geknikt bij boerenhuis en onderbroken door dakkapellen en luifel boven schuurpoort; bakstenen afzaten; rondbogige ontlastingsbogen boven rechthoekige muuropeningen; traditiegebonden houtwerk zie onder meer houten lateien, luiken, schuiframen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten; indeling: boerenhuis van vijf traveeën, opkamertravee links aan achtergevelzijde, met getoogde kelderopening; nutsgebouw oorspronkelijk gebruikt als melkhuis, stal, schuur en wagenhuis. Aangepaste muuropeningen in stal- en schuurvleugel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine