Hoeve Schuermans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schuermans

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Schuermans

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpsplein

Beschrijving

Voormalige brouwerij en herberg zogenaamd De Seeridder. Hoekcomplex, U-vormig ingeplant rondom een binnenplaats, mogelijk met 16de-eeuwse kern in het noordelijk deel. Verbouwd en vergroot in 1767; onder meer bouw van een nieuwe achtergevel even voorbij de oude, de poort met doorrit en het linkerdeel werden toegevoegd. Tegelijkertijd werd het bakhuis, dat oorspronkelijk vrij stond, in het geheel geïncorporeerd. Mogelijk dateren ook schuur en wagenhuis uit deze periode.

Bepleisterde lijstgevel op gepikte plint; vijf (brouwerij) en vijf en twee traveeën(woning) en anderhalve bouwlaag onder haakse zadeldaken (nok parallel aan de straat, pannen). Woning met opkamers in eerste en tweede travee. Rechthoekige, deels blinde vensters, beluikt in woning; rechthoekige deur onder houten latei met links nisje voor heiligenbeeldje; korfboogpoort. Lange ankers en geprofileerde daklijst. Bewaarde balkenroostering.

Aansluitend L-vormig bedrijfsgedeelte bestaande uit een dwarsschuur met bewaard gebint en een wagenhuis: deels aangepaste, verankerde bakstenen gebouwen onder haakse zadeldaken; rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Tegen de achtergevel van de vroegere brouwerij: bakhuis met twee ovens. Resten van de vroegere brouwactiviteit bleven bewaard, onder meer de ronding voor de brouwketel en twee houten koelbakken, elk voorzien van een tapgat.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier Gemeenteplein Rijmenam.
  • GEENS J., Rijmenam onder de Brabantse Omwenteling en de Franse Revolutie (1790-1815), Rijmenam, 1991, p. 11, 185-187.