In kern traditioneel diephuis dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand waarvan de huisnaam "De vier Heemskinderen" opklimt tot de 15de eeuw, werd omstreeks 1812 aangekocht door Andreas Tschander (†1818), echtgenoot van Christina Sapper of Zappa (Zernetz, 1786-1859), een bekend banketbakker afkomstig uit Brayer in het Zwitserse kanton Graubunden. Deze liet in 1812 de pui aanpassen, en in 1813 de puntgevel met drieledige geveltop verbouwen tot de huidige, laatclassicistische lijstgevel. Uit de bouwdossiers vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Zijn weduwe en zoon Michel Tschander, zetten de banketbakkerij, confiserie en chocolaterie verder, tot de overname in 1860 door de eveneens Zwitserse banketbakker Fridalinus Blumer (°Pontresina, 1827).
Rijwoning van vier traveeën en vier bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, van bij oorsprong met winkelpui (vandaag verbouwd), beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters op kordonvormende lekdrempels, voorzien van smeedijzeren borstweringen met ruitpatroon. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met architraaf en blinde fries, rest de houten kroonlijst op klossen.
Achtergevel: bepleisterde puntgevel, en aanpalend, lager achterhuis eveneens onder een diepgericht zadeldak en met puntgevel.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: De vier Heemskinderen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281539 (geraadpleegd op ).
Nummers 31, 33, 42, 50, 54, 56, 58. Eenvoudige bepleisterde of gecementeerde lijstgevels met rechthoekige vensters. 19de-eeuwse verbouwingen van oudere kernen, laatstgenoemde soms aangegeven door de aanwezige gevelankers (nummers 33, 56) of door de ordonnantie met insteekverdieping (nummers 33, 50). Men is zinnens deze gevels her op te bouwen of te restaureren in het kader van de betrachting aan het Antwerps forum een glans van zijn vroegere luister terug te geven, zoals dit voor het overgrote deel van de gevels reeds gebeurd is.
Te vermelden is de fraaie houten winkelpui van nummer 56 en nummer 58 met bouwtoelating van 1894, architect Emile Thielens: met gevelplaat, in 1971 aangebracht: "In dit huis werd op 16 augustus 1896 de Vlaamse dichteres Alice Nahon geboren".
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: De vier Heemskinderen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281537 (geraadpleegd op ).