erfgoedobject

De Wolf

bouwkundig element
ID
306108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306108

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Wolf
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis heropgebouwd naar een ontwerp door de aannemer Arnoldus Josephus Hertogs uit 1834. Opdrachtgever was de kuiper Frans Struyven (†1839), geboren in Tienen en gehuwd met Anna Barbara Jammart (†1849), die het pand in bezit had sinds 1826. Het gebouw, waarvan de huisnaam "De Wolf" opklimt tot de late 14de eeuw, vertoont geen zichtbare sporen van een oudere kern.

Rijwoning oorspronkelijk met dubbelhuisopstand van vier traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een hoge, verbouwde pui. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met individuele lekdrempels. Mogelijk werd de eerste verdieping, in de bouwplannen gemarkeerd door doorgetrokken lekdrempels die als puilijst fungeren, ingekort bij de verbouwing van de pui. Fraaie gietijzeren parapetten op de bovenste twee verdiepingen, recente borstweringen op de eerste verdieping. Van het klassieke hoofdgestel rest slechts de houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1834#36.
  • ASAERT G. 2005: Honderd huizen aan de Grote Markt van Antwerpen. Vijf eeuwen bewoningsgeschiedenis, Zwolle en Antwerpen, 38-42.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Wolf [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306108 (Geraadpleegd op )