De Wolf ()

Neoclassicistisch winkelhuis heropgebouwd naar een ontwerp door de aannemer Arnoldus Josephus Hertogs uit 1834. Opdrachtgever was de kuiper Frans Struyven (†1839), geboren in Tienen en gehuwd met Anna Barbara Jammart (†1849), die het pand in bezit had sinds 1826. Het gebouw, waarvan de huisnaam "De Wolf" opklimt tot de late 14de eeuw, vertoont geen zichtbare sporen van een oudere kern.

Rijwoning oorspronkelijk met dubbelhuisopstand van vier traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een hoge, verbouwde pui. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit naar boven toe verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met individuele lekdrempels. Mogelijk werd de eerste verdieping, in de bouwplannen gemarkeerd door doorgetrokken lekdrempels die als puilijst fungeren, ingekort bij de verbouwing van de pui. Fraaie gietijzeren parapetten op de bovenste twee verdiepingen, recente borstweringen op de eerste verdieping. Van het klassieke hoofdgestel rest slechts de houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1834#36.
  • ASAERT G. 2005: Honderd huizen aan de Grote Markt van Antwerpen. Vijf eeuwen bewoningsgeschiedenis, Zwolle en Antwerpen, 38-42.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Wolf [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281547 (geraadpleegd op ).


Lijstgevels ()

Nummers 31, 33, 42, 50, 54, 56, 58. Eenvoudige bepleisterde of gecementeerde lijstgevels met rechthoekige vensters. 19de-eeuwse verbouwingen van oudere kernen, laatstgenoemde soms aangegeven door de aanwezige gevelankers (nummers 33, 56) of door de ordonnantie met insteekverdieping (nummers 33, 50). Men is zinnens deze gevels her op te bouwen of te restaureren in het kader van de betrachting aan het Antwerps forum een glans van zijn vroegere luister terug te geven, zoals dit voor het overgrote deel van de gevels reeds gebeurd is.

Te vermelden is de fraaie houten winkelpui van nummer 56 en nummer 58 met bouwtoelating van 1894, architect Emile Thielens: met gevelplaat, in 1971 aangebracht: "In dit huis werd op 16 augustus 1896 de Vlaamse dichteres Alice Nahon geboren".

  • Stedelijk Archief Antwerpen, bouwdossier 1894#249.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Wolf [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281492 (geraadpleegd op ).