Kasteeldomein

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel

Beschrijving

Kasteel gelegen in de dorpskom, ten zuiden van de kerk, middenin een beboomd park met vijver ten westen en omwalling ten noorden, ten westen en ten zuiden; toegang aan straatzijde gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers. Ten noorden, koetsgebouw. Het eerste kasteel, verwoest door de Geuzen in 1566, werd in 1580 heropgebouwd op een omwalde terp, zie afbeelding Sanderus. Afgebrand in 1700 en vervangen door een classicistisch kasteel in 1780. Tijdens de Eerste Wereldoorlog een tijdlang gebruikt door Britse soldaten zie betonnen schuilkelder ten westen van het huidige kasteel. Het 18de-eeuwse kasteel, totaal verwoest in 1918, werd op de vooroorlogse plans herbouwd naar ontwerp van architect Stephan Mortier (Gent) in 1924; het park werd naar de vooroorlogse toestand heraangelegd. In 1955 werd het kasteel met twee traveeën links verlengd.

Kasteel naar laat-classicistische stijl van einde 18de eeuw met sporadische neorococo-inslag. Dubbelhuis van elf traveeën, een souterrain en twee bouwlagen en onder mansardedak (leien), voorzien van houten dakkapellen onder meer onder gebogen kroonlijstje en van oeils-de-boeuf. Met schijnvoegen gecementeerde en licht beschilderde baksteenbouw. Arduinen sokkel; rechthoekige getraliede kelderopeningen. Afgeronde hoeken. Aflijnende gekorniste houten kroon- en gootlijsten. Deurrisaliet van drie traveeën, tussen twee kolossale pilasters, bekroond met arduinen dakvenster onder gebogen kroonlijst met wapenschild in het boogveld; arduinen steektrap met gebogen balusterleuning. Rechthoekige muuropeningen in een vlakke omlijsting op neuten, in het middenrisaliet, voorzien van sluitstenen en oren. Vleugeldeur. Analoge achtergevel (ten noordoosten) van tien traveeën. Erkervormige uitbouw van twee bouwlagen onder mansardedak. Links zijgevel. Arduinen steektrap met smeedijzeren leuning.

Koetsgebouw. Pilastergevel van zes traveeën onder schilddak (nokrichting parallel aan het kasteel, mechanische pannen), voorzien van klimmende dakkapellen. Witbeschilderde baksteenbouw. Plint van Atrechtse zandsteen. Twee hoekrisalieten van één travee met bekronend fronton, waarin blinde oculus; ertussen, beglaasde gietijzeren luifel. Aflijnende geprofileerde druiplijst. Rondboogpoorten met bebord boogveld, waarin getoogde vensteropeningen. Rondbogige muuropeningen in zijgevels.

• PRIEM V., Het kasteel van Boezinge, in Iepers kwartier, VI, 1970, P. 84-90.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Parkaanleg

Het kasteeldomein is sinds 1718 in handen van de familie de Thibault de Boesinghe. De tuinaanleg van de omgeving beperkte zich op het einde van de 18de eeuw tot enkele kleine percelen binnen de omwalling van de kasteelsite. Deze tuinen, vermoedelijk een combinatie van nuts- en siertuin lagen op het voorerf en op de oostelijke en westelijke armen van het kasteeleiland. Op de kaarten uit het begin van de 19de eeuw blijft deze constellatie grosso modo behouden.

Het is pas op de topografische kaart van 1861 dat schematisch een landschappelijke parkaanleg staat weergegeven. Rondom de bestaande walgracht met grote vijver ten westen worden enkele padenlussen met begeleidende bomengroepjes aangelegd en het park krijgt een kleine uitbreiding naar het zuidoosten. Ten noorden van het kasteel lag aan de walgracht eveneens een rond tuinpaviljoen. Later volgt er nog een substantiële uitbreiding zuidwaarts. De moestuinen die zich nog op dezelfde locatie als ten tijde van de opmaak van de Ferrariskaart (1771-1777) bevonden, verdwijnen en er wordt een grote, deels ommuurde moestuin in de nieuwe uitbreiding aangelegd. In het uiterste zuiden van het domein plant men een boomgaard aan.

Na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog, waarvan een Britse commandopost ten westen van het kasteel resteert, wordt het park conform de vooroorlogse toestand heraangelegd. Heden sterk verbost park met bewaarde walgracht en vijver. Bewaarde bakstenen fruitmuur. De boomgaard werd opnieuw tot weide omgevormd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Ieper, afdeling VIII (Boezinge), 1888/11.
  • PRIEM V. 1996: Kastelen en landhuizen in Groot-Ieper, Ieper, 66-92.