erfgoedobject

Burgerhuis in cottagestijl

bouwkundig element
ID
306138
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306138

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in cottagestijl gebouwd rond 1928 voor Jules Herkens-Calcoen, een nijveraar wonende in de Borrewaterstraat 14. De architect kennen we niet: de oorspronkelijke bouwaanvraag is niet bewaard en ook de bouwaanvraag uit 1931 voor de voortuinafsluiting bevat hieromtrent geen gegevens.

De woning uitstekend in het straatbeeld, dat bepaald werd in het interbellum en naar Merksemse normen goed bewaard bleef. De burgerhuizen in de straat kregen doorgaans verzorgde bakstenen gevels, met een voorkeur voor historiserende en pittoreske bouwstijlen. Daarenboven is deze woning samen met de twee rechts aansluitende woningen in dezelfde stijl, als een visueel ensemble te ervaren, met eenzelfde bouwstijl, opbouw, kroonlijst- en nokhoogte.

Oorspronkelijk was de woning voorzien van een ijzeren voortuinafsluiting op een basis in blauwe hardsteen; deze is echter niet bewaard. De rijwoning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een rood pannen zadeldak. Rode bakstenen lijstgevel op lage plint van blauwe hardsteen. De brede venstertravee is geaccentueerd door een gevelhoge houten erker met leien luifel, en door een overkragende puntgevelbekroning met imitatievakwerk, stijlkenmerken bij uitstek van de cottagestijl. De smalle deurtravee kreeg rechthoekige muuropeningen onder rechte natuurstenen lateien. Beneden een voordeur met bovenlicht en een smal zijlicht, op de verdieping een eenvoudig venster. Gedetailleerd schrijnwerk is een vast stijlkenmerk van de cottagestijl, dat nog goed te appreciëren valt bij deze woning. De kleinroedeverdeling in de bovenlichten, de houten paneeldeuren, het houten imitatievakwerk in de gevelpunt en de houten daklijsten zijn er deels bewaard en deels volgens de oorspronkelijke indeling gereconstrueerd.

De woning is wellicht klassiek ingedeeld, volgens de enkelhuisplattegrond die sinds de 19de eeuw de stedelijke rijwoning typeert. In de deurtravee zit bij dergelijke huizen steevast de inkomhal met trapzaal, gevolgd door een keuken in een lagere aanbouw; de brede venstertravee herbergt een enfilade van twee of drie woonkamers; op de verdiepingen zijn slaapkamers en de badkamer ondergebracht.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Kadastrale leggers Antwerpen, afdeling XL (Merksem II), artikels 5523.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Antwerpen, afdeling XL (Merksem II), 1928/222.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 103#6946.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306138 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.