Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis met dubbelhuisopstand in neoclassicistische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Axiaal van opzet, legt de compositie de klemtoon op de twee middentraveeën, die worden gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en ijzeren borstwering. Verder regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren en sluitsteen; ijzeren parapetten op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op voluutconsoles waartussen panelen, vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoek- en rijhuizen ()

Nummers 2, 4, 6 en 8. Hoek- en rijhuizen van twee, drie of vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedaken uit de tweede helft van de 19de eeuw. Horizontaal geordonneerde bepleisterde en beschilderde lijstgevels beëindigd met kroonlijsten op klossen en/of consoles (nummers 6 en 8). Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen al of niet verrijkt met oren. Nummer 8 benadrukt door centraal balkon op consoles en imitatievoegen op begane grond. Neoclassicistische houten winkelpuien (nummers 2 en 6).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine