Eenheidsbebouwing van vijf burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vijf burgerhuizen naar ontwerp van architecten Fernand Petit & Jacques Obozinski (Ukkel?), uit het begin van de jaren 1920. Drie aaneengesloten dubbelhuizen (nummer 395-397-399) met rechts een doorgang tussen pilasters, een enkelhuis en een dubbelhuis (nummer 401-403) van één (nummer 403) en twee bouwlagen onder zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), voorzien van dakkapellen onder meer plat dak (nummer 397) en afgewolfd zadeldak (nummer 403) en dakvensters met tuitgeveltjes (nummer 395). Rode baksteenbouw. Afwisselend lijst- en puntgevels met schouderstukken en muurvlechtingen; aflijnende overhoekse muizentand. Rechthoekige muuropeningen met bakstenen afzaten, onder meer verdiept in rondboogomlijsting, teruggrijpend naar de regionale kozijntraditie zie onder meer kruis- en bolkozijnen, drielichten onder meer met kleine roedeverdeling en luiken; kozijndeuren. Ingangsportaaltje (nummer 401) onder afgewolfd zadeldakje op bakstenen pijler. Zijgevels met aandaken, muurvlechtingen en schouderstukken.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 4225.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine