Opgaande linde als vredesboom

Beschrijving

Op het Vredesplein in Vinderhoute staat een jonge vredeslinde. Deze boom is aangeplant (datum onbekend) ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.

De oorspronkelijke vredesboom in Vinderhoute werd geplant op 20 oktober 1919, op de hoek van de Kasteellaan. In 1923 werd een monument voor de gesneuvelden opgericht bij de vredesboom. Het monument is verdwenen in de jaren 1960 en vervangen door een nieuw monument naast de kerk aan de rand van het oude kerkhof. Ook de vredesboom is toen verplant naar een nieuw pleintje, het Vredesplein, maar daar is de boom gestorven. Nadien werd echter wel een nieuwe winterlinde aangeplant.

• COMEET, ‘De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland’, Eeklo, 2011, p.239.

Auteurs: Schepens, Annelies