Opgaande bruine beuk als herdenkingsboom

Beschrijving

Naast de kerk van Buken staat een oorlogsmonument en een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’), beide opgericht ter nagedachtenis van de Bukense gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (op 26 augustus 1914) zijn 10 dorpelingen, pastoor De Clerck en onderpastoor Sombroek omgekomen tijdens een vergelding voor de vertraagde opmars van het Duitse offensief. Deze vergelding was ook als reactie op de valselijke betichting dat Bukenaars vanuit de kerktoren op de Duitsers zouden geschoten hebben. Zij zijn neergeschoten tegen de muur van het kasteel de Muelenaere.

Op 8 mei 1988 werd tussen kerk en pastorie een gedenkmuur opgericht en een herdenkingsboom geplant. Het initiatief kwam van het feestcomité ‘Tres Secula Bukenholt’ oftewel ‘3 eeuwen Buken’, gesticht om de 300ste verjaardag van Buken te vieren.

Het oorlogsmonument ‘De huldemuur van Buken’ symboliseert de muur van het kasteel. Op de muur staan de namen van de gefusilleerden en andere Bukense gesneuvelden van beide wereldoorlogen.

De dorpsnaam ‘Buken’ is afgeleid van ‘beuken’, vandaar dat er ook is gekozen om een beuk aan te planten als herdenkingsboom.

De herdenkingsboom staat centraal op het pleintje voor het oorlogsmonument en heeft een omtrek van 153 cm en een hoogte van 14 m.

Auteurs: Schepens, Annelies