Opgaande linde als eeuwfeestboom

Beschrijving

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid waren er op 20 en 21 juli 1930 in het Brusselse Jubelpark grootse feestelijkheden. De gemeenten werden aangemaand deze gebeurtenis te herdenken door het aanplanten van een eeuwfeestboom. In Tervuren staat deze boom in de Lindeboomstraat, op het einde van de Olmenstraat. In het gras kan men nog een steen zien die toen onder de boom werd geplaatst. Een gedeelte van de tekst is niet meer te lezen. Wel leesbaar is “EEUWFEEST / 20 JULI 1930”.

Deze eeuwfeestboom is een geënte linde, waarvan de groeivorm later werd gemanipuleerd. De linde heeft een stamomtrek van 180 cm en een totale hoogte van 10 m.

De nieuwe straat die in 1931 werd aangelegd, kreeg de naam Lindeboomstraat, vernoemd naar deze linde.

• WYNANTS, M., Bomen met erfgoedwaarde, 2005, p. 204.

Auteurs: Schepens, Annelies