Wegwijzer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegwijzer

Beschrijving

Gietijzeren wegwijzer mogelijk afkomstig uit de gieterijen Desbeck, het huidige Citybel aan de Overijsesteenweg 74; de gieterij ontstond als een indirect gevolg van de ontwikkeling van de druiventeelt waar ijzerstructuren werden gebruikt voor de bouw van serres. Ernest Desbeck (1878-1954) kocht in 1908 een terrein aan de Overijsesteenweg en liet er een kleine gieterij oprichten; de gieterij kende een voorspoedige ontwikkeling en raakte snel bekend onder meer met zijn riooldeksels 'Fonderies E. Desbeck – Hoeilaart'.

In 1895 werd in België de Touring Club van België opgericht oorspronkelijk voor het promoten van het gebruik van rijwielen op de openbare weg en het verlenen van bijstand en informatie; een afdeling hiervan 'le Service des poteaux' was verantwoordelijk voor het plaatsen van wegwijzers die blauw-wit geschilderd waren.

Volgens S. Bockstal stond deze wegwijzer oorspronkelijk op de hoek van de Brusselsesteenweg en de Edmond Vandervaerenstraat; hij werd in de jaren 1980 in opdracht van de gemeente verplaatst naar gemeentelijke openbare grond om hem voor verdwijnen te behoeden.

Blauw en wit geschilderde, gietijzeren wegwijzer op een ronde basis overgaand in een ronde schacht met bekronend pijnappelmotief en vermoedelijk daterend uit het begin van de 20ste eeuw. Richtingborden van plaatijzer naar het centrum en Welriekende. Een gelijkaardige wegwijzer staat aan de Willem Eggerickxstraat.

• GOEDHUYS D. 2007: Touring Club de Belgique. Verbond der Toeristen. Betekenis en doel van de club, Zoniën 31-3, 142-148.
  • Informatie verkregen van S. Bockstal (27 maart 2018).