Ruusbroecbank

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ruusbroecbank

Beschrijving

Ten westen van de priorij, ter hoogte van de Putselvijver, staat de Ruusbroecbank, een monument opgericht in 1953 door de Vlaamse Toeristenbond (zie inscriptie pijler) ter herinnering aan Jan van Ruusbroec, de eerste prior van Groenendaal en dit op de vermeende plaats van de kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto, gebouwd door aartshertogin Isabella. Later onderzoek zou uitwijzen dat de kapel gelegen was ten zuidoosten van de priorij, zie de weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) en een gravure van de priorij van 1649. Het ontwerp van de stenen bank is van de hand van Daniël Peremans (Brussel), zie inscriptie 'architect D. Peremans'; het borstbeeld van Ruusbroec werd gerealiseerd door Georges Van de Voorde 1878-1964, zie inscriptie op het medaillon. De inhuldiging gebeurde op 17 mei 1953. Het betreft een bank van breuksteen met rechts een pijler met daarop het bronzen medaillon met Jan Ruusbroec (1293-1381).

• ERKENS M. 1994: Ruusbroecverering te Hoeilaart in de 19e en 20e eeuw, Lewe 13.1 & 2, 2-16.