Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306206

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer J. Janssens, naar een ontwerp door Antoine Van den Berghe-Le Roy uit eind 1889, uitgevoerd in 1890. Het gebouw is representatief voor het conventionele oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was van eind jaren 1870 tot begin jaren 1920. Gesloopt voor een nieuwbouwwoning in 1991.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, en een houten kroonlijst als gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#1561.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281723 (geraadpleegd op ).


Twee burgerhuizen ()

Nummers 30-32. Twee enkelhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw met bepleisterde, beschilderde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen respectievelijk onder zadel- en mansardedak (mechanische pannen en kunstleien). Begane grond met imitatievoegen onder platte puilijst. Bovenbouw verlevendigd met doorgetrokken cordons en lekdrempels (nummer 30) of centraal balkon met deurvenster onder driehoekig frontonnetje (nummer 32). Sobere paneelversiering. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Bekroning met houten kroonlijst op klossen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281724 (geraadpleegd op ).