Teksten van Pakhuis America

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306209

Pakhuis America ()

Pakhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Charles Michiels (Antwerpen, 1835-Antwerpen, 1893) namens de erven Michiels-Loos, naar een ontwerp door de architect Jean-Jacques Winders uit 1871. Charles Michiels was de zoon van koopman en liberaal politicus Jean Lambert Michiels-Loos (Antwerpen, 1797-Antwerpen, 1868), oprichter van de rederij Michiels-Loos en bouwheer van het pakhuis op het links aanpalende perceel, opgetrokken naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1863. Gesloopt voor een nieuwbouwflat omstreeks 1991.

Het pakhuis "America" behoort met het Entrepôt Steenackers uit 1873 in de Sanderusstraat, en de tabaksfabriek M. Pauwels uit 1875 in de Wijngaardstraat, tot de vroegst gekende realisaties van Jean-Jacques Winders, wiens carrière vermoedelijk omstreeks 1870 van start was gegaan. Op 24-jarige leeftijd won hij in 1873 met een neobarokke compositie de architectuurwedstrijd voor het monument "Schelde Vrij" op de Marnixplaats. Zes jaar later behaalde de architect met Frans Van Dijk de gedeelde eerste prijs in de architectuurwedstrijd voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op de Leopold de Waelplaats. Winders, die aanvankelijk een klassiek eclectisch idioom hanteerde, profileerde zich naar het einde van de jaren 1870 als één van de boegbeelden van de neo-Vlaamserenaissance in Antwerpen, met name door zijn eigen woning "De Passer" uit 1882-1885 in de Tolstraat.

Constructie van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een eenvoudige lijstgevel in baksteenbouw. Op de begane grond vier getoogde poorten met doorlopende bakstenen omlijstingen. Op de bovenverdieping per twee gekoppelde rechthoekige vensters, eveneens gevat in getoogde bakstenen omlijstingen. Interieur volledig herbouwd in gewapend beton in 1941.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1871#480 en 1871#908
  • FIERENS J. 1977: Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven eindwerk, Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw, Antwerpen, 71-73.
  • HIMLER A. 1976: Inventarisering industrieel-archeologische relicten... Gedeelte haven-archeologie , onuitgegeven werkdocument, Antwerpen, 6.
  • HIMLER A. 1977: Antwerpse Pakhuizen uit de 19de eeuw, Hinterland 91N, 27.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pakhuis America [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281732 (geraadpleegd op ).


Pakhuizen America en Michiels-Loos ()

Nummers 26-28. Magazijnen "America" en "Michiels-Loos". Beide magazijnen vormen heden een eenheid, onder beheer van de "Belgian Pakhoed N.V."; ook het Magazijn "Arend", Oude Leeuwenrui nummer 25, sluit bij dit complex aan.

Magazijn "America". Eenvoudige bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen. Op de begane grond vier getoogde poorten met doorlopende bakstenen omlijstingen. Op de bovenverdieping per twee gekoppelde rechthoekige vensters, eveneens gevat in getoogde bakstenen omlijstingen.

Interieur volledig herbouwd in beton, 1941.

Magazijn "Michiels-Loos". Opgericht in 1863 op de plaats van de afgebrande "Raffinerie Belge", naar ontwerp van architect L. Van Opstal. Monumentale bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en vijf bouwlagen. Drie rondboogvormig bekroonde risalieten, afgelijnd door bakstenen lisenen met sierlijk gekrulde muurankers, ritmeren de gevel. Op de begane grond drie rondboogpoorten in hardstenen geblokte omlijsting; initialen "M" en "L". Op de bovenverdieping rondboogvensters, in de zijrisalieten per twee gekoppeld.

Interieur. Slechts de begane grond kon vluchtig bezocht worden. Constructie met houten moer- en kinderbalken, welke via sloffen rusten op gietijzeren kolom en gevat in kolomhoofd; laatstgenoemde is met moerbouten doorheen de balklaag met een kolomvoet op de hogergelegen verdieping verbonden. Gietijzeren kolommen met aangegoten ribben voor verplaatsbare houten schotten.

  • FIERENS J. 1977: Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, onuitgegeven eindwerk, Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw, Antwerpen, 71-73.
  • HIMLER A. 1976: Inventarisering industrieel-archeologische relicten... Gedeelte haven-archeologie , onuitgegeven werkdocument, Antwerpen, 6.
  • HIMLER A. 1977: Antwerpse Pakhuizen uit de 19de eeuw, Hinterland 91N, 27.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pakhuis America [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281733 (geraadpleegd op ).