Teksten van Burgerhuis in neoclassicistishe stijl

Burgerhuis in neoclassicistishe stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1877 gebouwd in opdracht van de heer Ch. Vaerewyck. In 1990 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, gekenmerkt door een regelmatig ordonnantieschema, en een klassiek hoofdgestel. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, op cordonvormende lekdrempels. Balkon met bewerkte consoles en ijzeren borstwering in de middenas van de eerste bouwlaag.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuizen en een burgerhuis ()

Nummers 5, 7 en 9.

Enkelhuizen van twee of drie traveeën en drie bouwlagen uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels gemarkeerd door doorlopende lekdrempels onder de rechthoekige vensters. Nummers 5 en 7: bovenvensters in geriemde omlijsting met varianten (sluitsteen, oren). Nummer 9: balkon met gietijzeren leuning op zware, bewerkte consoles.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine