Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1877 gebouwd in opdracht van de heer Ch. Vaerewyck. In 1990 gesloopt voor een nieuwbouwflat.
Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, gekenmerkt door een regelmatig ordonnantieschema, en een klassiek hoofdgestel. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, op cordonvormende lekdrempels. Balkon met bewerkte consoles en ijzeren borstwering in de middenas van de eerste bouwlaag.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Burgerhuis in neoclassicistishe stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281767 (geraadpleegd op ).
Nummers 5, 7 en 9.
Enkelhuizen van twee of drie traveeën en drie bouwlagen uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels gemarkeerd door doorlopende lekdrempels onder de rechthoekige vensters. Nummers 5 en 7: bovenvensters in geriemde omlijsting met varianten (sluitsteen, oren). Nummer 9: balkon met gietijzeren leuning op zware, bewerkte consoles.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G., Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Winkelhuizen en een burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281766 (geraadpleegd op ).