Teksten van Neoclassicistische rijwoningen

Neoclassicistische rijwoningen ()

Twee vroegere, traditionele diephuizen oorspronkelijk met trapgevel, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Nummer 24 werd in 1884 in opdracht van de heer Peeters door de aannemer Frans De Groof verbouwd. De getrapte geveltop van zeven treden en de dakstructuur maakten daarbij plaats voor een derde bouwlaag onder een parallel zadeldak met een houten dakvenster. Van nummer 26 liet de heer J.H. Voet in 1845 de deur en vensters van begane grond en bovenverdieping aanpassen. Door Ed. Claes werd in 1879 een klassieke houten winkelpui met zijportaal aangebracht, de getrapte geveltop van zes treden en de dakstructuur vervangen door een derde bouwlaag onder een parallel zadeldak. Nummer 24 werd in 1979 gesloopt voor een nieuwbouwflat, nummer 26 kreeg in 1987 een volledig nieuw gevelparement.

Neoclassicistische rijwoningen van drie bouwlagen en twee tot drie traveeƫn onder zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempels.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1884#566, 1845#222 en 1879#315.

Auteurs:  Braeken, Jo

Drie rijhuizen (24-30) ()

Drie rijhuizen van drie bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Momenteel bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevels met eenzelfde ordonnantie, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Vermoedelijk met een oudere 16de-eeuwse kern. Rechthoekige vensters opgenomen in platte banden. Verbouwde begane grond. Nummer 28 met hardstenen segmentboogpoort met imposten en geblokte sleutel onder gestrekte waterlijst; nummer 30 met goed bewaarde neoclassicistische houten winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine