Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom

Beschrijving

Op het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Oudenaardsesteenweg staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is na de Tweede Wereldoorlog als vredesboom aangeplant.

De Amerikaanse eik heeft een omtrek van 212 cm.

Oorspronkelijk stond er een oorlogsmonument voor de boom. Dit werk werd in 1919 gemaakt door de Deinse kunstenaar Antoon Van Parys. Het gedenkteken werd later verplaatst naar een parking in de Petegemse Centrumlaan.

Deze boom staat op hetzelfde kruispunt waar in april 1831 bij de Belgische onafhankelijkheid een vrijheidsboom werd aangeplant. Deze boom werd gekapt in 1914.

• VAN DEN ABEELE H. 1957: De vrijheidsbomen en een en ander dat daaromheen gebeurde, in: Bijdragen tot de geschiedenis der Stad Deinze, XXIV, 57.
  • mondeling mededeling Morgan De Dapper (2017)

Auteurs: Schepens, Annelies; Vanmaele, Nele